2009. július 31., péntek

Nógrádverőce

Ma Dr Számvéber Norbert szakmai naplójából megtudtam, hogy Váctól északra is vannak védelmi vonalak. Na igen miért is ne lennének... :) a nagy kérdés az az, hogy azok pontosan hol vannak és azokat elfoglalták-e a védők? Ha elfoglalták, akkor hányan lehettek és kik? Arra, hogy a magyar vagy német erők részére ásták abból következtetek, hogy harckocsiárok és lövészárok is van a területen, a földrajzi helyzet nem engedi meg ezek nagy távolásgát egymástól. Vélhetően a 222/9 MSZ. is ennek megásása miatt volt jelen.
A településen sajnos szomorú események is történtek, sok munkaszolgálatos veszette életét egy légitámadás során 1944.12.06-án a 222/9 Tábori Munkásszázadból.(1)
Aznap Vácot is egy kisebb légitmadás éri ami egy halálos áldozatot , egy súlyos sebesültet, valamint 10.000pengő kárt okozott. (2) Megjegyzés.: Egy foralmista akkori bére 160Pengő körül volt.. Nézzük csak kik is lehettek az elkövetők. Az amerikaiak15.AF. egysége aznap Szombathely-Sopron-Zalaegerszeg célpontokra szórt bombát. Talán őket kizárhatjuk. Viszont a szovjet több gépet is veszített a környéken a napokban. Bár csak egy jó nagy kérdőjel kíséretében, de azért feltételezhető, hogy aznap ők jártak városunk felett is.
Egy másik információt sajnos nem tudok dokumentumokkal alátámasztani: állítólag a település határából "sztálin -orgonával" támoggaták a szovjetek a gyalogságuk harcait.

(1) Bús-Szabó: Béke Poraikra II.
(2) Horváth-Pintér: Vác Történelmi Tár I.
Kép forrása: www.haborumuveszete.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése