2009. július 24., péntek

Érdekességek a vasútról

Ma a vasút levéltárában jártam (ami egyébként vár sok szeretettel minden érdeklődőt) és megosztanék veletek néhány érdekességet.
Az egyik ilyen érdekesség az 1944-es évhez köthető. Utasításba adták,hogy a vasutas munkavállaló családja továbbra is kapja a járadékait, akár annak esetén is ha hadifogságba kerül, eltűnik, amíg holttá nem nyílvánítják, vagy a vöröskereszt értesítést nem ad a személy haláláról. A vasutas hadifogsága, eltűnése esetén is M.ÁV. (Magyar Királyi Államvasutak) alkalmazott marad, adott időintervallumonkénti szolgálati előléptetése pedig (zavartalanul) folyamatos.
További érdekesség, hogy akit a vasút berkeiből hívtak be katonai szolgálatra, azt még hadirokkantság esetén is állásába vissza kell helyezni. A hadirokkantak közt nem ritka a végtaghiányos, fél tüdővel élő, fagysérült veterán, hazatérése után ismét M.Á.V. alkalmazott. Ők főként felvigyázó, éjjeliőr, laktanyaőr, távírász és hivatalnokszolga munkakörökbe kerültek alkalmazásba.

1944.június 16-án légitámadás érte Mezőkomárom-Szabadhídvég vasútállomást. A raktárépület a gyújtóbombáktól lángra kapott, DE Fenyvesi István raktárnok még a légitámadás alatt ,azonnal megkezdte az oltást. Így midössze néhány pengős kár keletkezett. Fenyvesi Úr tettért elismerésben és 30 Pengő jutalomban részesült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése