2009. augusztus 20., csütörtök

Tahitótfalu 2.

A mai nap összeállítottam saját kis listámat a közelben (Váctól 30 km-es körzetben) lezuhant, eltűnt repülőgépekről. A listában a már többször emlegetett urak (Galambos G. és Horváth Gábor) verejtékes munkája is tükröződik.
Tahitótfalura vonatkozóan, több adattal is feltöltésre került. Úgymint: a helybeliek visszaemlékezései alapján 1-1 román, német és angol gép lezuhanása, vagy kényszerleszállása a térségben. A halotti anyakönyvek és csendőrségi jelentések kettő , vagy három lezuhant szovjet gépről, és egy német kényszerleszállt repülőről tanúskodnak. A zuhanási helyeket is ismerem, de nem árulom el :)
A német gép (amit az előző bejegyzés-ben még kételkedve említettem, ma már teljes
nyugalom -mal állíthatom, hogy létezett) egy Me-210 gép volt, két fős személyzete épségben megúszta a landolást. Mindez 1944.06.27-én történt. Ez egy csütörtöki nap volt, az amerikai 15.A.F. kb 300 géppel indított légitámadást Olaszországból magyar, lengyel és jugoszláv célpontok ellen. Magyarországon Budapest, Lengyelországban Drohobycz, Jugoszláviában pedig Brod volt a célpont.














Magyarországnak B-24-es "liberátor" bombázók jutottak, míg a másik két célpontot B-17-es "repülő erődök" támadták. Mindehhez a lejjebb már emlegetett P-51 "mustang" vadászkísérők támogatása társult. Feltételezem, hogy az említett amerikai támadók valamelyike lehetett okozója a Tahitótfaluban kényszerleszállt Me-210 (feltehetően budapesti védő) repülőgépnek.
Mindezek mellett a körzetben (Veresegyháztól-Szobig) én még legalább 8db gép lezuhanásáról tudok. Valószínűleg 3 amerikai bombázó és 5 német vadászgép. Az amerikai bombázók aznap 30 gép lelövését jelentették, a 90 db Budapestre rászabadult P-51 pedig 7 légigyőzelmet könyveltetett el magának. (feltételezhetően túloztak)














Forrás:
Községi Tájékoztató, Tahitótfalu
15. USAAF jelentése
Horváth Gábor veszteséglistái
/A képek illusztrációk/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése