2009. augusztus 21., péntek

Légiveszély! Vác!

A lakás kitakarítása és Zsömi kutyám megsétáltatása után, de még a nyelvtanulás előtt foglalkozom kicsit a Vác felett történtekkel.
Két részre bontva foglalkozom a témával, az elsőben a bombázásokról szerzett információimat osztom meg, a másodikban pedig a légitámadások idején lezuhant repülőgépekről beszélgetünk.
Vácon 1944. szeptemberéig teljes volt a nyugalom, annak ellenére, hogy rengeteg gyár és üzem működött akkoriban, köztük a hadiipart erősítő Hengermű és Hüvelygyár. A jövő zenéje még megtudni, hogy ez azonos volt-e a Váci Vasöntödével, ami 50mm-es aknavetőgránát -testeket gyártott alvállalkozóként a Weiss-Manfrédnak, az öntvényeken " V V " jelzés volt látható.(1)
Ezért kicsit furcsállottam is, hogy az első légitámadást a város 1944.09.13-án éli át. Jelentős károk nem keletkeznek.Feltehetően a szovjet légierő próbált meg valamit eltalálni, de akkoriban ez nekik nem nagyon sikerült. A szovjetek ezen napokban bombát szórtak még Tahitótfalura, Gödre is.
A legnagyobb emberveszteséggel járó bombázás 1944.12.05-én 14:00 körül történt. 122db 200kg-os bomba hullott a városra.Ezekből nyolc "döglött" volt.A légitámadás kb. 15 percig tartott. Súlyosan megrongálódott 3 emeltes-, 17db földszintes épület. 30 épület könnyebben sérült.40 család vált hajléktalanná. Sajnos 14 halálos áldozat is volt. Az anyagi kár kb. 10 millió pengő volt. Egy mozdony és egy vasúti kocsi teljesen tönkrement. (2) A gépek déli irányból érkeztek, bombaoldás után pedig észak-kelet felé tűntek el. Valószínűleg angolszász támadás volt. Egyik fő célpontja (49db bombával) a Kodak gyár (hadiüzem) volt, ott találat érte a légoltalmi helyet is, 5 halálos áldozattal.
Másnap, 1944.12.06-án újabb légitámadás volt. A légitámadás során egy fő elhunyt, 1 pedig súlyosan sebesült. Az anyagi kár elérte a 10.000 Pengőt.
A szovjet megszállás (1944.12.08.) után már a német légierőtől kellett rettegnie a magyar civil lakosságnak. Így történt ez a szovjet bevonulás napjának délutánján, mikor a várost gépágyúzta végig egy vadászgép. Hasonlóképpen 1944.12.14-én és 1944.12.24-én is , mikor a német légierő lecsapott a városra.(2) A károkról információm sajnos nincsen, bár ez nem csoda, hiszen akkor még a börtönnel szemközti túlpartról ágyúztak a német-magyar csapatok, gondolom ilyen helyzetben nem volt kedve senkinek kárnaplót felvennie.














-Kodak gyár, későbbi Forte-
(1) Dávid Zsolt inform.
(2) Váci Történelmi Tár
+ Dunakanyar,1975
Kép forrássa: http://archfoto.atspace.com/forte.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése