2009. szeptember 18., péntek

Roncskutatás Veresegyházán

Szerdán azaz  szeptember 16-án Veresegyházán jártam. A település polgármesterével Pásztor Bélával volt találkozóm egy, a település határában 1944 nyarán lezuhant repülőgép felkutatásával kapcsolatban.Előzmények : ITT , az erdőkertesi leírás. (Augusztusban , mikor az erdőkertesi polgármesternél jártunk, Pásztor Lászlónál, még úgy gondoltuk, hogy a terület Erdőkerteshez tartozik. Részben jól gondoltuk, néhány évtizede még oda, de ma már Veresegyház része a terület.)
A polgármester és az alpolgármester rendkívül kedvesen fogadott, és érdeklődéssel fogadták tájékoztatásomat, miszerint szeretnénk csapatunkkal kutatni a vélt zuhanási területen. Hihetetlenül örültem, mikor meghallottam, hogy Pásztor úr emlékszik a zuhanás helyére, sőt csapatostul kivonultunk, és megmutatták a helyszínt is.
Ezzel egy újabb nagy lépéssel sikerült közelebb kerülnünk a történelem egy apró szeletének megismeréséhez. Az elkövetkezendő hetekben a terület tulajdonosát fogjuk felkeresni a kutatás engedélyezése végett, majd annak birtokában szeretnénk megejteni az első fémkeresővel történő vizsgálódást. Mindezek közben természetesen fel fogjuk keresni a település plébánosát a Historia Domusba való betekintés végett. Ha szerencsénk van abban leírásra került az elhunyt pilóta neve, halálának időpontja.
Jelenleg sejtjük, hogy ki lehetett a személyzet , melyik és milyen típusú repülőgép lehetett. Erős tippünk van a zuhanás időpontjáról és a légiharcból győztesen kikerülő amerikai pilóta kiétéről is. Az adatokat addig nem teszem nyilvánossá, amíg igazolásra nem kerülnek. De annyi talán említhető, hogy nagy valószínűséggel egy Me-110G2 repülőről van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése