2009. szeptember 5., szombat

Légiveszély! Vác! 2.

Említettem, hogy a Vácot bombázó és Vác felett átrepülő ellenséges repülőgépeiknek veszteségeik is voltak. Azt mindenképp szükséges megjegyeznem, hogy a II. világháború alatt Magyarország felett kb. 6000 (!) db repülőgép zuhant le. Ezek közül Vác közelében (25km sugarú körben) az összesített táblázatomban 27 gép zuhanása van jelölve. A gépek többsége három időszakban ért szerencsétlenül földet. Az 1. (leg)nagyobb kört az 1944.június 27. körül (1944.06.27.-1944.07.02.)lezuhant repülőgépek teszik ki.Számszerint 14db. A gépek többsége amerikai. Feltételezhetően a 15. AirForce állományából maradtak itt. Többségében bombázókat vesztetttek (B-24, B-17), de Márianosztránál egy P-51 "Mustang" is eltűnt. Az aznapi légitámadásról már írtam itt: Tahitótfalu 2. részletesebben. Aznap több német gyártású magyar gép is lezuhant a környéken , főként Me-110G-2 típusok (legalább 3db). Ebben a körben érintett települések: Tahitótfalu, Márianosztra, Nagybörzsöny, Nógrádverőce, Diósjenő, Bercel, Göd, Dunakeszi, Őrbottyán, Szentendre, Kismaros. Ha egy térképen összekötjük a településeket, talán a repülés irányáról is képet kaphatunk. A talánt szükséges odailleszteni, mert lehetséges, hogy a köteléktől elszakadt gépek is lehetnek a listában. Akkoriban nem volt ritka a köteléktől 50km-re való eltávolodás sem. Természetesen ez inkább a sérült vadászgépekre jellemző.
A második kört a már közeledő front, többségében szovjet berepülések miatti veszteségek teszik ki. A szovjet bombázások szeptember 13-15 körül jelennek meg főként a térségben. Érintették Vácot, Tahitótfalut, Gödöt is. A veszteségeik között szerepelnek bombázók, feltételezhetően Bostonok, melyeket az amerikaiak adtak kölcsön nekik, de van egy IL-4 -es is közöttük. A szeptemberi szovjet elleni harcokban csak szovjet gépek zuhantak le az említett 3 település közelében, számszerint legalább 5db. Természetesen mindezek mellett voltak még bombázások pl.: a 15. AF. szeptemberben két alkalommal is támadta a szobi hidat, elsőre eredménytelenül, de később már sikerrel, de ami a jelen leírásban lényeges momentum, hogy az amik akkor a térségben gépet nem vesztettek.
A harmadik halmazt a front megérkezése körüli napokban lezuhant gépek teszik ki. A dátum a már sokat emlegetett 1944.12.08. Azon hideg napokon három gép zuhant le a közelben egy magyar (Bf-109) -Vácnál és kettő szovjet. Az egyik szovjet Perőcsénynél zuhant le, ez egy Il-2 m3 "sturmovik" volt, Manfred Goetze fhdgy. lőtte le (8/SG.10 - Fw 190 F-8 tip. ) gépével.
A másik szovjet Vácrátótnál ért földet, ez szintén egy Il-2-es ,amit Ofw. Duszus (8/SG.10, Fw 190 F-8 tip. gépével) lőtt le. Természetesen van több olyan gép is amelyeknek nem ismerem a zuhanási idejét, de még 100%-ra a gép zuhanását sem merem megerősíteni, mivel sajnos csak 1-1 visszaemlékezés van a birtokomban. Ilyen visszaemlékezések árulkodnak Tahitótfalu, Nézsa közelében lezuhant gépekről, melyekről csak a zuhanás évszáma ismert: 1944.
Összesítés után az arányok a következőek szerint alakulnak:
Elleneséges veszteség ( szovjet és amerikai): 19db
magyar és német légierő: 8db
Téves lenne a fenti adatból azt a következtetést levonni, hogy ennyivel jobbak és ügyesebbek lettek volna a gépeink és azok pilótái. Sajnos a szövetségesek egy-egy támadásban 2-3-szor több géppel vettek részt, mint a mi védőink.


Kép forrása:http://www.tankonyvtar.hu/historia-1984-04/historia-1984-04-ego
Forrás: www.450thbg.com





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése