2009. szeptember 3., csütörtök

Matuska Szilveszter

Vácon nem büszkélkednek vele, de tudnunk kell, hogy a "biatorbágyi rém" a váci fegyházban töltötte al az 1936-1944 közötti időszakot.
Matuska 174 cm magas, átlagos testalkatú barna hajú és szemű átlagos küllemű férfi volt. Egyetlen különleges ismertetőjele (az elmebaján kívül) az arca jobb oldolán lévő lencse. Csantavéren született, egyszer már elítélték Bécsben a landesgerichti merénylete miatt. Magyarországon 1934-ben ítélték el 22 rendbeli gyilkosság miatt. Halálos ítéletét később életfogytiglanra módosították.(1)

Hogy került képbe Matuska az én blogomban?

- A Vácra 1944.12.08-án bevonuló szovjetek már zűrzavaros állapotot találtak a városban, így a börtön területén is. Matuskát feltételezhetően még a rácsok mögött találták, de egy ravasz trükkel sikerült magát kiszabadítania. A szovjet parancsnoknak előadta, hogy őt egy német lőszerszállító vonat felrobbantása miatt börtönözték be. Sőt, még valami alrendőri pozíciót is kapott. Bizonyára úgy gondolta, hogy a látszat csak ideig-óráig tartható fenn, ezért továbbállt, utoljára egy váci kocsmában látták.

(1) Váci történelmi Tár 619.old.

kép forrása, és a merényletről bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Biatorb%C3%A1gyi_mer%C3%A9nylet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése